zaterdag 10 mei 2014

Oranje eten (3): bloemkool (herziene versie)

Dit is een herziene versie. De franse mevrouw, bij wie ik het recept had gelezen, verbiedt namelijk iedere vorm van weergave van ook maar het kleinste deeltje uit haar blog. Nogal overdreven, vind ik; ik heb varianten gezien in bv de Allerhande en andere kookbladen. En het is een heel simpel recept, geen kernonderzoek of zoiets. Nou ja, hier volgt mijn (aangepaste) variant van bloemkool met een sausje.

Snijd ongeveer 1/3 van een chorizo in kleine blokjes. Ik vind die van de Jumbo geschikt.


De rest kun je gebruiken in een lekkere erwtensoep, waarvan ik volgende week het recept zal geven.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Verdeel een bloemkool in roosjes en kook ze 4 tot 6 minuten. Uitlekken in een vergiet.



Maak een saus van 40 gram bloem, 40 gram boter en volle melk. Het recept geeft 1/2 liter melk aan, de saus wordt zo redelijk stevig, maar niet te dik. Weet je niet hoe dat moet: de werkwijze staat onderaan. Je kunt natuurlijk ook een zakje saus gebruiken (béchamel-saus/ bloemsaus/kaassaus), maar het is makkelijk en veel goedkoper om het zelf te doen.



Meng de blokjes chorizo door de saus, samen met 75 gram geraspte Gruyére, of bv Emmenthaler, Parmigiano-Reggiano of Parmezaanse kaas. Wat je maar kunt krijgen, als het maar harde kaas van koemelk is.




Doe de bloemkool in een ovenschaal, schenk de saus er over en zet in de oven: 20 minuten is genoeg.


Door de chorizo krijg je mooie oranje strepen door de saus. We aten er aardappeltjes bij, maar pasta kan ook.



Werkwijze snelle Béchamelsaus: smelt een klont boter van 40 gram (of margarine als je dat liever hebt) rustig in een pannetje: niet bruisen, of bruin worden. Zet de vlam op zijn laagst en gooi er in één keer 40 gram bloem bij, roer stevig door, je zult zien dat het een stevige massa wordt. Laat onder flink doorroeren even doorgaren (2 minuten of zo). Schep er een beetje melk bij, flink roeren. Als de melk is opgenomen weer een beetje, blijf roeren. Als de melk is opgenomen, weer melk toevoegen, nu wat meer. Werk zo door tot je de saus goed van dikte vindt. Laat nog even doorgaren, blijf roeren. Als de saus toch nog dikker wordt, kun je er altijd wat melk aan toevoegen. Het gaat hier om geduld, dat is alles. Maak af op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten