woensdag 28 mei 2014

Vakantieverslag (2): Ootmarsum en Oldenzaal

Inpakken en wegwezen, dat gaat makkelijk vanuit een trekkershut. In de auto en op weg naar Ootmarsum. Ootmarsum is een behoorlijk oude stad (jaja, drie huizen en een paardekop, maar rond 1300 verkregen ze daar stadsrechten, het was toen een levendige handelsstad). In het centrum staat een mooie 13de-eeuwse kerk, midden op een plein, met daaromheen oude, zorgvuldig gerestaureerde panden.


Tijdens de 80-jarige oorlog werd de stad belegerd door prins Maurits. In de gevel van de kerk zit nog een kanonskogel.


Een eindje verderop treffen we een monument voor een andere oorlog aan:


Tsjonge, jonge, ik heb zelden zo'n plastische afbeelding gezien. Mooi is anders wat. Duidelijk is het wel.

In Ootmarsum zijn veel galerieën, het barst er van de kunst, pseudo en echt. Op bijna elke hoek van de straat staat wel een beeld.

Kiny Copinga
Mooie plaatjes:




De vorige keer dat we hier waren, zijn we weggespoeld, en ook nu begon het steeds harder te regenen. Van een bezoek aan het openlucht-museum kwam dus (weer) niets. Laten we het in de toekomst nog maar eens proberen.

De volgende bestemming was Oldenzaal. Man had gehoord/gelezen dat daar een indrukwekkende kerk moet staan.
In een zijstraatje zagen we alvast dit:



En ja, de kerk is inderdaad indrukwekkend:
 

De Sint Plechelmus-basiliek uit de 12de eeuw. Plechelmus was een Iers-Angelsaksische missionaris die hier rond 765 rondtrok. Pepijn III (aka de Korte) voegde Oost-Nederland bij het Frankische Rijk en Oldenzaal kreeg een militaire functie.
 
Plechelmus
Goed, dan heb je een mooie kerk en wat doe je dan? Dan zet je er veel lelijks omheen. Das nou jammer.


Die vlek op die boom, dat is dus een regendruppel. Het weer werkte niet echt mee, we vonden het wel genoeg. Op naar de volgende hut. Oldenzaal ligt er minstens 13 eeuwen, dat loopt niet weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten