zondag 18 mei 2014

Oranje eten: erwtensoep met chorizo (4)

Dit is wel één van mijn meest favoriete soepen, komt ook van zo'n uitgeknipt recept. Alweer de Allerhande, denk ik.

Nodig: 200 gram winterwortel, 2 tenen knoflook, 1 ui, 4 bouillontabletten (runder-, groente of kruidenbouillon), 2 laurierbladeren, 1 (stuk) chorizo, 250 gram spliterwten, 1 of twee blikken kikkererwten, 1 blik jonge kapucijners, dan wel wat doperwten of andere peulvruchten., soeppan met dikke bodem, staafmixer.

Snijd 200 gram winterwortel (1 hele dikke, of twee kleintjes), een ui en twee tenen knoflook in snippers, blokjes of schijfjes. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem, waar minstens 2 liter soep in past. Fruit de groente aan, voeg 2 liter water toe, 250 gram spliterwten, 4 blokjes runderbouilon en twee laurierblaadjes.


 Dat ziet er al vrolijk uit. Breng aan de kook en laat 3 kwartier sudderen. Snijd na een half uur de chorizo in plakjes (eventueel de rest van vorige week, zie Oranje eten: bloemkool)). Bak de plakjes rustig uit in een koekepan. Giet het vet bij de soep, zet de plakjes worst even opzij.



Vis na drie kwartier het laurierblad uit de soep en zet er de staafmixer in: draaien tot de soep min of meer glad is. Stel: je hebt geen staafmixer. Dan maar stampen, met een beetje geduld en wat inspanning komt het ook wel goed. Nu kun je er nog wat uitgelekte peulvruchten bijgooien: een blik kikkererwten, en verder wat je hebt, bv kapucijners, of tuinerwten. Laat door en door warm worden.

Hier hoort nu een foto van de pan met soep te staan, maar Blogger weigert hem op te laden. Denk snert, maar dan met oranje vegen.

Schep de soep in kommen en leg er een paar plakjes chorizo bovenop.Op de foto ziet het er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar het is echt heel lekker!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten