dinsdag 27 mei 2014

Vakantieverslag (1): Jaknikkers

Als je op vakantie gaat kun je natuurlijk in één ruk naar je vakantieadres reizen. We vonden dat eigenlijk een beetje te vermoeiend worden, en trouwens ook stomvervelend. Dus reizen we nu in etappes, en kijken onderweg onze ogen uit.
De eerste dag zijn we naar Reutum gereden, via Schoonebeek. "Jaknikkers!" roepen nu sommige mensen. Dat is een leeftijdding; dat moet ik, als we thuis zijn, eens verder uitzoeken. Want ik denk niet dat kinderen heden ten dage op school nog iets leren over Jaknikkers.
Schoonebeek is een aardig dorp, we gaan er beslist nog eens heen. Nu hebben we in het centrum broodjes gekocht en even rondgekeken.


soort technisch Lego
Daar staat er één. Hij draait en knikt als immer. Vroeger pompte hij echt olie op, maar nu knikt hij alleen maar voor de show. En, het is een rijksmonument! Er zijn geen werkende jaknikkers meer in Nederland. Sinds 2010 wint de NAM olie bij Schoonebeek met behulp van stoominjectie. We hebben cilinderachtige constructies zien staan, dachten dat het een soort afdichtingen voor oude putten waren, maar het blijken dus supermoderne dingen te zijn. Weer wat geleerd

Er staat ook een aardig beeld op het pleintje:

korhoenders, denk ik.

Schoonebeek, wat wist ik er van? Niets, helemaal niets! Nu heb ik tenminste een beeld. En volgens Wikipedia is er nog van alles te zien: klik hier
Dat is voor later, we moeten verder.

We gaan de grens over, Duitsland in. De grens, dat is hier een brug over het Schoonebeeker Diep. Nog steeds is water een natuurlijke scheiding tussen hier en daar, tussen wij en zij.


Voor wie het nog niet snapt, hier staat het nog een keer.


En ja hoor, ander land, andere gebruiken. Tientallen jaknikkers staan lustig olie op te pompen.


We zijn een stukje door Duitsland gereden en kwamen bij Mander Nederland weer in. Nooit van gehoord? Had ik ook niet, maar het is er prachtig! Weer iets op ons nog-te-doen-lijstje.

We kwamen op een redelijke tijd bij ons eerste overnachtingspunt aan; een trekkershut.


Een mini-huisje om in te eten en te slapen, meer heb je toch niet nodig? En de volgende dag goed uitgerust weer verder.

Google op "jaknikker" en er gaat weer een wereld voor je open.; Wikipedia, NAM, schooltv/beeldbank,
Deze vond ik leuk: klik hier, met fijne foto's van vroeger.

Foto's: van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten