zondag 10 november 2013

Dwergte (2)

Je hoeft maar een paar uur rond te rijden en het is volkomen duidelijk: deze streek is uitgesproken katholiek. De manier waarop het geloof hier wordt uitgedragen is anders dan bijvoorbeeld in Limburg, en ook weer anders dan rond Trier en Saarburg, waar wij ook regelmatig komen. 
Als je bij Bellingwolde of Oudeschans de grens over gaat rijd je al gauw langs kapelletjes. In de berm geplaatst, vaak bij een bocht, onder wat bomen, staat daar meestal een Mariabeeld, een enkele keer Christus aan het kruis. Ik weet niet hoe dat gaat; misschien besluit de kerkgemeenschap daar een kapel te plaatsen, of soms een particulier die een belofte nakomt. Ik denk dat het plekjes voor bezinning zijn, voor dankzegging of een verzoek, een stille wens. Een ieder die er langs komt kan er letterlijk en figuurlijk even stilstaan
In Dwergter en omstreken is het anders. Daar hebben particulieren in hun tuin grote kruisbeelden staan, met het gezicht naar de weg gekeerd.


Im Kreuz ist Heil! staat hier op het bordje. Op sommige plaatsen staan er drie op 50 meter afstand van elkaar. Deze mensen hebben die dingen niet voor zichzelf geplaatst, maar voor de voorbijganger. En ik vermoed een vorm van ijverzucht, naar de buren, naar het dorp: "Wij zijn pas echt goed bezig".
Na een paar dagen begint je op te vallen dat veel van die Christusfiguren erg op elkaar lijken: zelfde materiaal, zelfde koppie, zelfde buikje.
Weg romantische notie van ambachtelijke creaties, het zijn fabrieken waar ze die dingen maken. Ik heb even op internet gezocht, je komt al gauw bij sites waar ze zonder aanzien des persoons alle soorten van heilig verkopen: Maria, Buddha, Christus....
Maar laten we nog even bij Dwergte en omgeving blijven. Tegenover dit crucifix staat de Heilige-Konradkapel.


Ook de taxus is in stijl.



In Molbergen staan naast de kerk een aantal panden waarin katholieke organisaties huizen. Dit soort huizen hebben we al meer gezien, ze zijn blijkbaar kenmerkend voor de streek.



In de horizontale balken staan vaak godsvruchtige teksten gebeiteld.


Katholische öffentliche Bücherei
Hier staat bijvoorbeeld:  Ein gutes Buch ist Pflug und Schwert und mehr als tausend Taler wert
Daar ben ik het volkomen mee eens, al denk ik dat ik het begrip "Goed Boek" wat ruimer opvat.

Je kunt er van alles van vinden, maar waarom zou je er meteen een mening op loslaten? Andere mensen leven anders, daar kun je naar kijken, daar kun je van leren en dat is al heel wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten