maandag 18 november 2013

Uitgelezen: The Testament of Mary (44)

Colm Tóibín: The Testament of Mary


In 104 pagina's doet Mary getuigenis van de laatste periode van het leven van haar zoon. Af en toe gunt ze zichzelf een glimp van gelukkiger tijden: toen haar man nog leefde en haar kind nog luisterde. Maar al te grimmig is wat daarna kwam.
Dit is een verrassend verhaal. Van de gedachte "zo kan het ook geweest zijn" wordt je overgehaald naar "zo was het". In dit boek was dit de realiteit voor deze moeder Mary. Geen troost, geen wederopstanding, geen vriendelijke, trouwe discipelen, maar opstandige jongeren en keiharde mannen met een plan. Vlucht, angst, rouw tot in het merg en woede.
Het heeft me geschokt, door het geweld en ook doordat ik me realiseerde hoezeer ook ik doordesemd ben met de officiële versie van de laatste dagen van Christus.
De kruisiging is, van welke kant je het ook bekijkt, een schokkende gebeurtenis. Maar het boek is ook van een zeldzame schoonheid, zoals zoveel dat onopgesmukt, sober en rauw plots in het volle licht komt te staan.
Het boek geeft een geheel andere versie van de periode waarin Jezus zijn wonderen verrichtte. Niet iedereen kan daar even goed mee om gaan. Interessant is de recensie die ik vond op www.catholicworldreport.com.
Daar zegt ene Mark P. Shea: "It won't tell you anything about Mary. It will tell you about its very sad and very angry author". En de schrijver raast dan alinea's lang over de "ex-catholic, gay writer". Alles wordt erbij gesleept; porno, Scientology... Wie is er hier nu kwaad?
104 bladzijden en kijk eens wat het teweeg brengt.
Het stond op de shortlist voor de Booker-prize, maar heeft niet gewonnen. Dat geluk ging naar The Luminaries, van Eleanor Cotton. Dat telt meer dan 800 pagina's, terwijl je dus maar goed 100 nodig hebt.

Voor wie een open blik heeft en lef: koop dat boek. Lees het. 

Over Colm Tóibïn:  klik hier en voor zijn officiële site:  klik hier
Voor wie geïnteresseerd is in de mening/het razen van Mark P. Shea: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten