donderdag 28 november 2013

Hunebed met runenschrift

Dwergte: nog één hunebed.


Vlakbij Peheim, een vlek van een dorp even verderop, ligt een geweldig hunebed. Eenmaal bij het goede pad aangekomen wordt het luid en duidelijk aangegeven.




Eén bordje is niet genoeg:




Vanaf de weg zie je hem goed liggen





Maar pas als je er omheen loopt kun je zien wat een reus van een hunebed het is.



Kijk eens goed, wat zie je op deze steen?


Dat zijn dus echte runen! Die heb ik nog niet vaak gezien. Volgens de site zijn deze runen "neuzeitlich", maar dat is zo'n ruim begrip, daar kan ik niets mee. Bij runen denken we al gauw aan niet-christelijke volkeren, maar dat is niet terecht. Op deze steen staat bijvoorbeeld Anno Santo (in het Heilige Jaar). In Denemarken hebben we ook stenen met christelijke motieven en runen gezien.

in Varde


Christusfiguur met runen en vikingmotieven

Dit soort stenen zijn een soort herdenkingsmonumenten. (Overigens kan het hier best om verschillende schriftvariaties gaan).

Als er over een Europese identiteit wordt gesproken, heeft men het vaak over de joods-christelijke cultuur en over Midden-Europa, waar de Europese cultuur dan haar oorsprong zou hebben.
Ik denk dat het geen kwaad kan als we ook wat vaker naar Noord-West Europa kijken. Het domein van de bekerculturen was behoorlijk groot, en er was zonder meer onderling contact. En die contacten bleven, door de eeuwen heen, bestaan.
Als je, zoals wij, veel reist via het Waddengebied, van Texel tot en met de Deense Waddeneilanden, en nog verder naar Skagen in de top van Jutland, dan zie je de culturele verwantschap.
Die Europese eenheid, dat is helemaal geen nieuwe uitvinding. Die bestaat al zeker 5000 jaar.


Voor meer informatie over dit specifieke hunebed: klik hier


Foto's: A.B. van der Ploeg en van Aag zelf.

 

1 opmerking:

  1. Leuk verslag. De runen zijn wel erg 'neuzeitlich': twintigste-eeuws. Vlakbij lag nog een hunebed; dat is tussen 1900-1930 verdwenen.

    BeantwoordenVerwijderen