donderdag 5 juni 2014

Vakantieverslag (6): Abtei Himmerod

Op vrijdagochtend zijn we uit Stadtkyll vertrokken. We zijn met een korte omweg via Abtei Himmerod naar Saarburg gereden.
In een folder hadden we gelezen dat er een broodbakkerij bij de abdij moest zijn, én een visrokerij. De plaatjes waren ook mooi, kortom, reden genoeg om er eens een kijkje te nemen.

Sommige kloosterordes bouwen graag op een berg, deze cisterciënsers gaven de voorkeur aan een dal. Omringd door de bergen, die een soort natuurlijk claustrum vormen. Al in 1134 werd deze plek uitgekozen door de beroemde Bernhard van Clairvaux.



Daar ligt het, in het Salmtal. We lopen het pad naar beneden af, langs de boomgaard en een luxe-hotel voor beestjes.



Het is een ongelooflijk grote kerk. De vraag is nu: hoe oud is dit gebouw?


Antwoord: het klooster en de kruisgang stammen vanaf 1927; de kerk werd vanaf 1952 (opnieuw) opgebouwd. Het zijn dus bijna fonkelnieuwe gebouwen. In een boekje staat een dramatische foto van de vorige kerk:



In 1802 werden de kloosters in dit gebied (en ook elders) namelijk gesloten. Daarna werden de gebouwen als een soort steenmijn gebruikt.
Waarom die kloosters en masse werden gesloten? Dat moest bij wet, uitgevaardigd door Napoleon himself.
Kijk, dat vind ik nou interessant. Bij ons werden kloosters al tijdens en na de 80-jarige oorlog met de grond gelijk gemaakt, óf ze kregen een andere functie; hoe dan ook, Napoleon had wat dat betreft bij ons niet veel te doen. Dat in andere landen de impact van het Franse gedachtengoed veel heftiger was, dat realiseer je je niet altijd. Dit gebied is eeuwenlang verscheurd: nu weer Duits, dan weer Frans. En overal kom je sporen tegen van die strijd en die wisselingen van de wacht.

Ondertussen hebben we de visrokerij gevonden.


En achter de poort is de bakker.


Waar we een lekker broodje hebben gekocht.

Hij lijkt een beetje zwart, maar het viel mee
In de boekhandel hebben we nog twee boekjes aangeschaft, en verder maar weer, naar Saarburg.


De monniken van Himmerod zijn digitaal helemaal bij, ze hebben een site én ze zitten op Facebook, Twitter, Youtube en wat niet al.

kloostersite


Foto's van Aag zelf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten