donderdag 26 juni 2014

Oranje eten: Marokkaanse vissoep

Zondag moet Nederland weer spelen, geloof ik. Nou ja, met het bordje op schoot voor de televisie is natuurlijk hartstikke gezellig, maar er mag af en toe ook wel wat gezonds en voedzaams in.
Deze soep is een beetje oranje-bruin, ik vind dat hij wel kan. Niet te bang zijn voor de "buitenlandse" dingen die er in gaan, het is lekker!

Wat heb je nodig:
1 middelgrote ui, 1 aubergine, 6 romatomaten (andere mogen ook, als ze maar rijp en geurig zijn), 3 tenen knoflook, 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree (zo'n miniblikje), olijfolie, 2 theelepels ras-el-hanout, witvis naar keuze, eventueel:  koriander en een bakje garnalen, zout en peper. Een pan met stevige bodem en deksel, een staafmixer.

Ras-el-hanout is een kruidenmengsel dat je tegenwoordig ook in de grote supermarkten kunt krijgen. Elk merk smaakt weer anders. Als je geen zin hebt om zo'n heel potje voor die ene keer te kopen, een beetje op je kipfilet of varkenslapjes smaakt ook heel goed.
Heeft de AH/Jumbo het niet? Dan maar even naar de Turkse supermarkt: kun je meteen tomaten en aubergine kopen en ze hebben er hele bossen koriander in plaats van zo'n plastic bakje. Trouwens, als je niet van koriander houdt (er zijn veel mensen die het niet lusten), dan kun je peterselie gebruiken.
Voor de vis: ik gebruik meestal koolvis, er ligt altijd zo'n zak in de diepvries. 2 of 3 filetjes, afhankelijk of ik er garnalen bij doe.

Daar gaan we: snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook in dunne plakjes, de aubergine in vingerdikke repen, snijd de tomaten in stukken.






Doe 3 eetlepels olie in de pan en fruit daarin de ui, de knoflook en de tomatenpuree lekker aan. Duurt een paar minuten, goed roeren.



Doe de aubergine erbij, schep goed om, laat weer een paar minuten rustig meebakken, steeds omscheppen.
Dan de tomaten, 7 1/2 dl koud water en de ras-el-hanout toevoegen. aan de kook brengen, deksel op de pan en 30 minuten rustig laten koken.



Na 30 minuten van het vuur halen en met de staafmixer bewerken tot je een gladde, dikkige massa hebt.
Zet de pan terug op het vuur en voeg de vis toe. laat nog 6 minuten zachtjes koken. Met de pollepel kun je de vis voorzichtig aan stukjes duwen, tegen de bodem of de wand van de pan aan. Voeg eventueel de garnalen toe en laat nog heel even meekoken (2 minuten).

Roer er de koriander/peterselie door en maak op smaak af met zout en peper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten